skip to Main Content

Koudwatervrees

Afgelopen zaterdag vond de opening plaats van Almelo boven water, een evenement dat over maar liefst drie maanden is uitgesmeerd. Jammer van die lange duur, maar eindelijk is er dan een manifestatie die recht doet aan in elk geval een van de wezenselementen van de heerlijkheid: het water. Daarnaast omvat ze een redelijke dosis kunstzinnige activiteiten.

Ik zeg ‘eindelijk’ want, beste luisteraar, Almelo lijkt last te hebben van culturele koudwatervrees. Er is op kunst- en cultureel gebied in Almelo meer te doen dan zelfs de Tubantia of de Gele Raaf af kunnen lopen of fietsen. Toch denkt niemand eraan om de krachten op dit terrein nu eens te bundelen. Sterker nog: stel je een welgevulde portefeuille beschikbaar voor een groot evenement, lijken elke creativiteit en ondernemingszin verdampt.

Om uw geheugen op te frissen: in mei van dit jaar stelde Stichting Stadsfonds Almelo – u weet wel, het subsidiefonds dat dankzij haar sponsoren geld beschikbaar stelt voor uitingen van kunst en cultuur – een extra bedrag van 45.000 euro beschikbaar voor het plan en de organisatie van een nieuw, groots en cultureel evenement. Een evenement dat de potentie heeft in een aantal jaren uit te groeien tot een publiekstrekker van landelijk formaat. Behalve geld biedt het Stadsfonds daarbij bestuurlijke ondersteuning. Plannen of ideeën konden tot 1 oktober worden voorgelegd en ingediend.

Wij weten hoeveel er in Almelo gebeurt. De gedachte aan een jaarlijks terugkerend, groots cultureel gebeuren dat Almelo binnen een paar jaar ook in dit opzicht op de kaart zet, leeft in diverse geledingen ter stede. Het leek dus een kwestie van tijd dat er een vloed aan voorstellen zou worden ingediend.

Toen trad een windstilte in. Toegegeven, er kwamen een paar plannen voorbij. Meestal waren die niet uitgewerkt, of niet typisch voor Almelo of te kleinschalig. Enkele vruchtbare ideeën werden door ons van opmerkingen en adviezen voorzien, maar vervolgens werden geen uitgewerkte plannen ingediend. Het bleef bij goede bedoelingen.

Wat ons voor ogen staat is een evenement waarbij de kunst en cultuur van Almelo centraal staan. Dan kunt u denken aan koren, kunstenaars, cabaret- en theatergroepen, schrijvers, dichters en wat dies meer zij. Het evenement moet toegankelijk en interessant zijn voor een groot publiek en financieel haalbaar. Bovendien moet het zich onderscheiden van andere evenementen die hier al plaatsvinden, zoals de Nacht van Almelo en de Profronde.

Bedoeling is ook dat het evenement jaarlijks wordt georganiseerd en uitgroeit tot een publiekstrekker van jewelste. De stad, die bouwkundig al in een dynamische fase verkeert, biedt voor dat evenement zowel podia als fraaie decors en coulissen. Denk alleen al aan het Gerechtsgebouw, de bibliotheek, het Waterschapsgebouw met vijver, het Kolkje en het Theaterhotel.

Te hoog gegrepen voor Almelo, vindt u? Wij dachten het niet. Kunst en cultuur van niveau is er genoeg, ook van het niveau dat een gemiddelde braderie overstijgt. De lat mag rustig een stukje hoger gelegd worden. Wij streven naar het NAP, het Nieuw Almelo’s Peil.

Almelo boven water heeft het in zich om uit te groeien tot een evenement van nationale proporties, vergelijkbaar met de Vierdaagse van Nijmegen en Oerol op Terschelling. In zekere zin geldt dat ook voor de Vlootdagen, al lijken die na een paar jaar aan lager wal geraakt. Het thema water was weinig zichtbaar, hoorbaar en voelbaar. Voor een evenement van nationale allure zullen alle zeilen bijgezet moeten worden.

Het is al vaker gestipuleerd: de invloed van een groeizaam cultureel klimaat op de plaatselijke bedrijvigheid en de verblijfskwaliteit van de stad mag niet onderschat worden. Juist nu Almelo in haar ontwikkeling goed op koers ligt, is het belangrijk de vaart erin te houden. Het Stadsfonds daagt u uit met haar in zee te gaan.

Back To Top